Project Rembrandt

Meer thuisopdrachten

THUISOPDRACHT 1:
DE CITROEN
Net als de kandidaten in de selectieronde gaan jullie een citroen schilderen. Dat klinkt makkelijk, maar is het niet. In de kunstwereld wordt het niet voor niets gezien als een meesterproef. Textuur en kleurgebruik spelen een belangrijke rol. Je zou zelfs, net als de kandidaten, kunnen experimenteren met het mengen van meel en verf.

Materialen:

- Een citroen en schilmesje

- Wit of grijs papier

- Acryl of olieverf (eigen keus)

- Palet

- Penselen / paletmes / brede kwast

- Meel (eventueel)

 

THUISOPDRACHT 2:

DE HAND
De kandidaten hielden zich in de tweede aflevering bezig met verhoudingen. Dat gaan jullie ook doen door je eigen hand te tekenen. In welke houding en hoe groot, dat mag je zelf weten. Het gaat vooral om de verhoudingen, dus kijk goed en zorg dat die kloppen. Gelukkig heb je je eigen hand bij de hand (ha!) als voorbeeld.

Materialen:

- Papier

- Potlood of houtskool

- Puntenslijper en gum

 

THUISOPDRACHT 3: 

EEN STILLEVEN

Net als de kandidaten ga je een stilleven maken met een sterke compositie. Denk eerst eens goed na welke objecten je een plekje in jouw werk wil geven. Kies vervolgens zelf een compositie. Denk hier goed over na en maak, zoals Iris al aanraadt in de video hieronder, eerst een schets. Je mag zelf weten of je gaat tekenen, schilderen of pastelkrijten. Inzet, durf en moed worden, net als in de uitzendingen, beloond.

Materialen:

- Objecten voor stilleven

- Papier voor een eerste schets

- Papier of doek

- Potlood, pastelkrijt of verf & penselen

 

THUISOPDRACHT 4:

HET STRAATBEELD

De kandidaten gingen aan de slag met de skyline van Rotterdam, maar jij mag je over je eigen straat, dorp of stad buigen. Loop eens een rondje en kies een mooie plek in je omgeving. Maak een foto en maak daarna op basis daarvan je tekening. Je mag net als de kandidaten werken met inkt en een pen, maar ook met potlood of houtskool.

Materialen:

- Camera of smartphone voor de foto
- Papier

- Potlood, houtskool of krijt. Je mag ook gebruik maken van oost-indische inkt.

- Puntenslijper en gum

 

THUISOPDRACHT 5:

DE KLEURENSTUDIE

Je gaat net als de kandidaten een kleurenstudie maken van een bekend meesterwerk. Maak het jezelf niet te moeilijk en kies een kunstwerk met niet teveel verschillende kleuren. Gluur door je wimpers om de kleuren te bepalen en maak vervolgens je eigen kleurenstudie. Dat doe je door een doek of papier in gekleurde vlakjes te verdelen die overeenkomen met de kleuren op het meesterwerk. Je gebruikt één vakje per kleur en voegt achteraf geen details toe. Maak een foto van het resultaat en upload dat hier op de website.

Materialen:

- Papier of doek

- Palet

- Acryl of olieverf (eigen keuze)

- Penselen en kwasten

 

THUISOPDRACHT 6:

TEKENING IN BEWEGING

Kom in beweging! We willen dat je een tekening maakt waarin we duidelijk beweging zien. Kijk eens goed om je heen om inspiratie op te doen. Alles is immers in beweging: jijzelf, je huisdier, je kinderen, de wind, het verkeer, water in een rivier. Zoek een beweeglijk onderwerp en zorg dat we die beweging ook in je tekening terugzien. Je mag net als de kandidaten werken met inkt en een pen, maar ook met potlood of houtskool.

Materialen:

- Papier

- Potlood, pen of houtskool

- Puntenslijper en gum

 

THUISOPDRACHT 7:

TEXTUUR
Deze week ga je net als de kandidaten aan de slag met textuur. Je kiest voor deze opdracht één materiaal dat je na gaat schilderen: stof, metaal of hout. Gekozen? Onderzoek dan eerst jouw gekozen materiaal. Kijk en voel goed, want voor deze opdracht moet je de gekozen textuur zo realistisch mogelijk naschilderen. Het onderwerp waar de stof bij hoort, bijvoorbeeld een wollen trui of houten bank, mag te zien zijn, maar het draait uiteindelijk om de textuur zelf.

Materialen:

- Papier of doek

- Palet

- Acryl of olieverf (eigen keus)

- Kwasten en penselen

 

THUISOPDRACHT 8:

HET MEESTERWERK

In deze laatste week ga je net als de kandidaten een meesterwerk naschilderen. Je kiest zelf een bekend schilderij uit en schildert deze zo goed mogelijk na. De afgelopen weken hebben we verschillende thema’s behandelt: compositie, licht-donker contrast, kleur, textuur. Zorg wel dat je deze thema’s ook meeneemt in dit laatste meesterwerk. Je mag zelf bepalen hoe en met welk materiaal je jouw meesterwerk gaat naschilderen.

Materialen:

- Papier of doek

- Palet

- Acryl of olieverf (eigen keus)

- Kwasten en penselen