> Project Rembrandt

Sjoerd

Sjoerd is 32. Hij is werkzoekend en heeft daardoor ruim de tijd om te schilderen. Dat doet hij dan ook vol overgave. Als het om de oude meesters gaat is niet Rembrandt, maar Jan Steen zijn grote voorbeeld. Omdat Jan Steen en Rembrandt in dezelfde tijd leefden en werkten schat hij zijn kansen in de competitie hoog in. Sjoerd heeft naar eigen zeggen moeite met autoriteit en wil zijn eigen weg gaan. Het werken met een docent in Project Rembrandt zal dan ook wennen zijn voor hem.

Sjoerd verlaat helaas Project Rembrandt als tweede aan het einde van de derde aflevering.

Met de videoband van Bob Ross in de recorder stond Sjoerd op 11 jarige leeftijd voor de televisie en schilderde zo zijn eerste schilderij. Het kunstwerk dat het begin van zijn passie voor schilderen zou betekenen, deed hij cadeau aan zijn juf van groep 7. "Ze heeft het nog steeds."

En van Bob Ross op de tv sta je 21 jaar later opeens op het punt om mee te doen aan Project Rembrandt. Sjoerd hoefde niet lang na te denken over zijn aanmelding. "Ik houd wel van een uitdaging en grijp dit soort ervaringen altijd aan." En die uitdaging kreeg hij, want op de selectiedag in de Westerkerk in Amsterdam bleken docenten Jaap en Iris onder de indruk van zijn werk.

“De selectiedag was heel intens en druk, maar het feit dat er zoveel mensen in één kerk een passie delen vond ik heel mooi.” Ondanks de drukte om hem heen wist Sjoerd helemaal in de opdrachten op te gaan. “Op zo’n moment kom ik echt in een flow en kan ik me afsluiten voor alles om me heen.” En het resultaat mocht er zijn. Iris wilde Sjoerd dolgraag in haar team.

De verdere deelname aan Project Rembrandt was voor Sjoerd niet altijd makkelijk. Met andere materialen en technieken werken dan hij gewend was, bleek best even wennen. In de afleveringen zagen we ook hoe Sjoerd moeite had met het opvolgen van tips van docente Iris, maar koppig is hij allerminst. "Natuurlijk sta ik wel open voor tips, maar ik ga ook graag mijn eigen gang. Uiteindelijk kunnen we allemaal heel veel van elkaar leren. Ook in zo’n programma doe je het toch met z’n allen.”

Of hij de tips van Iris dan toch meeneemt in de toekomst? "Ik ga lekker mijn eigen ding doen zoals ik dat fijn vind, maar ik zal de tips van Iris nooit vergeten. Misschien dat ze zelfs nog onbewust invloed op mijn werk zullen hebben.” En dat werk dat gaat er zeker komen. Sjoerd schildert op dit moment aan een collectie van tien schilderijen. "Personen, natuur, surrealisme: alles komt hierin samen.” Een gigantisch paneel zal het kopstuk worden van de collectie. "Het wordt mijn grootste werk ooit. Hoe groot? Nachtwacht-formaat!”