Project Rembrandt

Raquel van Haver

Raquel van Haver werd geboren in Bogota, Colombia. Ze woont en werkt in Amsterdam. In 2012 studeerde ze af aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In de periode daarna spendeerde ze langere periodes in het buitenland, onder andere in West Afrika en Zuid Amerika. Op dit soort plekken – maar ook in haar eigen gemeenschap in Amsterdam Zuidoost – doet ze inspiratie op voor haar werk. Van Haver werkt (vaak in opdracht) samen met curatoren, instellingen en kunstenaars, omdat haar onderzoek, taal en werk relevant zijn in verhouding tot de onderwerpen waarover ze spreekt.

In haar schilderijen onderzoekt Van Haver thema’s die dicht bij haar alledaagse leven (en omgeving) liggen: ook populaire cultuur, muziek, dans kunnen relevante onderwerpen en statements zijn.

Haar interesse ligt bij culturele achtergronden, identiteiten, normen en waarden. Ze staat bekend om haar rauwe, narratieve en figuratieve schilderstijl en haar grote formaat werken. Haar werk is bekroond met de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst. Door een solo-expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam in 2018 en tentoonstellingen over de hele wereld – waaronder in Colombia, Zuid-Afrika, London, Miami, Lagos, Brussel en Duitsland – is zij op dit moment één van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars.

Naast haar werk als kunstenaar doceert ze aan de Gerrit Rietveld Academie. Tevens is ze de founder van Art Castle Amsterdam, een multidisciplinaire kunstinstelling dat in 2023 haar deuren zal openen.

Als jurylid van Project Rembrandt vindt ze het belangrijk dat de kandidaten buiten hun eigen comfortzone durven te treden.

Kijk voor meer informatie op https://www.raquelvanhaver.com