Project Rembrandt

Raquel van Haver

Raquel van Haver werd geboren in Bogota, Colombia. Ze woont en werkt in Amsterdam. In 2012 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In de periode daarna spendeerde ze langere periodes in het buitenland, onder andere in West Afrika en Zuid Amerika. Op dit soort plekken – maar ook in haar eigen gemeenschap in Amsterdam Zuidoost – doet ze inspiratie op voor haar werk. Ze staat bekend om haar rauwe, narratieve en figuratieve schilderstijl en haar grote formaat werken.

In haar schilderijen onderzoekt Raquel thema’s die dicht bij haar alledaagse leven liggen. Haar interesse ligt bij culturele achtergronden, identiteiten, normen en waarden. Eerder werd haar werk bekroond met de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst. Ze hield een solo-expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam en had tentoonstellingen over de hele wereld, van Miami tot Londen. Naast haar werk als kunstenaar doceert ze aan de Gerrit Rietveld Academie.

Als jurylid van Project Rembrandt vindt ze het belangrijk dat de kandidaten buiten hun eigen comfortzone durven te treden.