Project Rembrandt

Yolande

Yolande woont samen met haar man Gerard en hun hond Spica in het Drentse Exloo. Hier zijn ze vier jaar geleden gaan wonen na hun terugkeer uit Frankrijk waar ze een (grotendeels) zelfvoorzienend leven leidden. Ze kweekten hun eigen groenten, zochten paddenstoelen en hadden volop dieren. Eenmaal terug uit Frankrijk had Yolande al snel door dat ze haar oude werk als grafisch ontwerper niet meer zo makkelijk kon oppakken: een jongere generatie was haar, wat het grafisch ontwerpen betreft, inmiddels voorbijgesneld. Maar gelukkig heeft Yolande naast haar werk nog een grote hobby: schilderen. Sinds kort is de garage thuis omgebouwd tot een atelier. Met het schilderen vertaalt ze beelden in haar hoofd naar het doek. Het liefst schildert ze portretten en hier en daar een landschap. Yolande wil haar werk graag gaan verkopen. Ze denkt dat ze nog wat extra oefening kan gebruiken met het schilderen naar levend model.

Yolande verlaat Project Rembrandt als eerste aan het einde van de tweede aflevering.
De afgelopen jaren keek Yolande, thuis in het Drentse Exloo, altijd naar Project Rembrandt. Tijdens het tweede seizoen waagt ze het erop en schildert mee met de online masterclasses van Iris. Voor de online competitie maakt ze een portret van Sebas en is één van de winnaars. Ze mag tijdens de finale plaatsnemen in de publieksjury in het Rijksmuseum. Als de crew vraagt of ze zich gaat opgeven als kandidaat voor het nieuwe seizoen, is Yolande heel stellig. “Mooi niet, dacht ik. Dat was ver buiten mijn comfortzone. Ik sta niet graag in de belangstelling.”

Maar al snel draait ze bij. “Ik wilde me eigenlijk ook niet laten beperken door verlegenheid. In een vlaag van verstandsverbijstering gaf ik me toch op.” En met succes, Yolande mag langskomen voor de selectieronde in de Hooglandse Kerk in Leiden. Daar tekent ze een zelfportret, schildert ze een citroen en maakt ze een portret van Yvon Jaspers. “Die selectiedagen vond ik heel leuk. Het werken onder tijdsdruk beviel. Het was ook heel bijzonder om mee te maken, maar de aanwezigheid van de camera’s en al die mensen achter de schermen viel me wel zwaar.”

Yolande komt toch glansrijk de selectie door en belandt in het team van Iris. In de tweede aflevering tekent ze de vrouwelijke bodybuilder en schildert een portret op de nudistencamping. Helaas besluit de jury haar daarna naar huis te sturen. Al zat Yolande er zelf niet erg mee. “Het voelde ook wel als een opluchting. Ik kon me weer op mijn eigen ding focussen”, vertelt ze.

Hoewel een tv-programma iets té ver uit haar comfortzone bleek, heeft Yolande geen spijt van haar deelname. “Ik heb meer inzicht in mezelf gekregen en heb geleerd dat ik zekerder mag zijn over mijn kunnen.” Ook ontdekte ze welke schilderstijl bij haar past en dat ze haar eigen weg mag volgen. “Alles hierna is minder eng”, vervolgt ze. Al zou je haar vragen uit een vliegtuig te springen: “Is er geen camera? Ik doe het!”

Op het moment zit Yolande niet stil. Er loopt een tentoonstelling van haar werken in Ommen en ze verkoopt werken. Ook is ze bezig met een nieuw project en bijbehorende expositie. “Dit soort dingen sterken me. Ik volg mijn hart en ben echt wel goed bezig.”

De werken van Yolande: