Project Rembrandt

Sandy

Samen met haar twee kinderen en haar man woont Sandy in Vinkeveen. Ze is modeontwerpster voor een modemerk. In 1990 volgde ze de opleiding tot tekenleraar, maar stopte daar na een jaar mee. In haar huidige werk in de mode heeft ze haar creativiteit altijd goed kwijt gekund, maar ze miste toch het tekenen en schilderen. Na jarenlang geen penseel te hebben aangeraakt, is Sandy inmiddels al zes jaar weer met schilderen en tekenen bezig en ze vindt het heerlijk. Als ze schildert raakt ze in een soort trance. Ze heeft nog nooit schilderles gehad en vogelt altijd alles zelf uit, maar ze heeft daarom moeite met het tonen van haar schilderwerk aan anderen. Haar familie en vrienden zijn groot fan van haar werk, maar zelf is ze nog niet helemaal overtuigd. Het lijkt Sandy geweldig om tijdens haar deelname aan Project Rembrandt écht te leren schilderen en om haar werk met trots aan anderen te kunnen laten zien.

Sandy verlaat Project Rembrandt als derde aan het einde van de vierde aflevering.

Sandy is sinds het begin van de serie een trouwe kijker van Project Rembrandt. Maar zelf meedoen? Nee, niets voor haar. “Ik dacht: dat kan ik helemaal niet.” Toch weet haar man haar over te halen en ze geeft zich op voor het programma. Gespannen begint ze aan de selectiedagen waar ze zich waagt aan de pittige opdrachten. “De lat lag hoog, dus ik moest er meteen écht voor gaan. Het was heel intens.” Intens of niet, Sandy maakt indruk met haar werken en krijgt een plekje in het team van Tyas. “Blijkbaar kon ik het toch wel!”

De competitie gaat dan pas echt van start en Sandy ziet de opdrachten met zenuwen tegemoet. Gelukkig heeft ze veel aan haar coach Tyas. Tijdens zijn lessen pikt ze veel op over tekenen, schilderen en materiaalgebruik. De opdrachten blijken niet gemakkelijk, maar ook daarin heeft ze veel aan de aanmoediging van haar coach. “Het zijn niet mijn mooiste werken geworden. De tijdsdruk speelde mee en het was ook zo buiten mijn comfortzone, maar ik heb het wel gewoon gedaan en met heel veel plezier.”

Naast de opdrachten geniet Sandy vooral van het contact met haar mede-kandidaten. Hoewel ze op onderlinge strijdlust had gerekend, is die er allerminst. De kandidaten steunen elkaar, geven elkaar tips en worden al snel een hechte groep. “Iedereen gunde het elkaar heel erg, dat vond ik heel bijzonder. We zijn allemaal zulke uiteenlopende types en het programma verbindt ons dan toch als groep.” Sandy is dan ook teleurgesteld als ze het programma in de vierde aflevering moet verlaten. Ze gaat de groep en het avontuur missen.

Naast een groep nieuwe vrienden heeft Sandy tijdens het programma ook veel kennis opgedaan. Vooral over zichzelf is ze meer te weten gekomen. “Je komt jezelf natuurlijk tegen. Twijfel zit bijvoorbeeld heel erg in mij en ik was altijd bang voor kritiek. Ik was bang voor wat men, de jury en het publiek, zou denken. Tijdens het programma bleek ik er toch goed mee om te kunnen gaan.”

De weken na haar deelname stonden voor Sandy in het teken van bijkomen. “Ik was ka-pot. Zo’n programma is een leuk avontuur, maar het beheerst wel je leven. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed.” Sandy gaat daardoor nu pas weer een beetje kijken wat ze nu met haar creativiteit gaat doen. Ze wil graag verder leren. “Ik heb altijd maar wat aangemodderd, misschien is dit hét moment om lessen te nemen of een opleiding te gaan volgen.”

De werken van Sandy: