Project Rembrandt

Matthieu

Matthieu is getrouwd met Myrta, samen met hun drie jonge kinderen wonen ze in Rotterdam. Voor zijn werk als architect schetst Matthieu veel, maar die tekeningen zijn vooral functioneel en technisch. Hier wilde hij graag van loskomen, daarom is hij drie jaar geleden begonnen met schilderen. Met zijn baan als architect en een druk gezinsleven is het af en toe zoeken naar momenten dat hij kan schilderen. De oplossing hiervoor bleek de schildersclub waar hij nu al een paar jaar lid van is. Dat de gemiddelde leeftijd van de amateurschilders daar wat hoger ligt, maakt niks uit. Schilderen is voor Matthieu een ontspanning en hij leert heel graag bij. Dit is ook zijn motivatie om mee te doen aan Project Rembrandt: hij wil graag meer leren op het gebied van kleuren mengen en hij heeft nog nooit naar levend model geschilderd. In korte tijd een grote ontwikkeling doormaken als schilder lijkt hem geweldig.

Matthieu verlaat Project Rembrandt in de halve finale van het programma.

Project Rembrandt is voor Matthieu van begin tot eind een unieke en leerzame ervaring. Elke week leert hij, steeds binnen een nieuw thema, weer bij. Deze nieuwe kennis over licht, compositie, textuur en kleur brengt hij samen in de opdrachten. Voorheen laat hij zijn werken liever niet aan de buitenwereld. Na het schilderen stopt hij ze vaak snel weg. Ook dat is in Project Rembrandt wel even anders. “Opeens zien heel veel mensen je werk. De jury en kandidaten, maar ook de crew en alle kijkers thuis.”

Matthieu leert van elke les, geniet van elke opdracht en maakt met zijn werken indruk op de jury. Vooral met zijn tekening van de skyline van Rotterdam stijgt hij boven de anderen uit. Deze opdracht op het dak van de Van Nelle fabriek is voor de Rotterdammer dan ook een thuiswedstrijd. “Het was, vrij letterlijk, een hoogtepunt. In het echte leven gebeuren dit soort dingen niet.” Matthieu wint die week met zijn skyline de technische opdracht. Hij scoort de winst, een goed gevoel en een boost voor zijn zelfvertrouwen.

Toch kan hij dat zelfvertrouwen niet vasthouden naarmate de competitie vordert. Hij stelt zichzelf elke week weer bloot, maar de feedback van de jury gaat in zijn hoofd zitten. “Dat is intens. Het vertrouwen en de onbevangenheid die ik in het begin had, waren plots verdwenen.” Matthieu is van mening dat hij door de tijdsdruk steeds slechter gaat presteren. “Het programma gaat over groei. Ik leerde heel veel in de snelkookpan die het programma is, maar het lukte me niet om dat om te zetten in groei.” Aan het einde van de zevende aflevering is dat ook de conclusie van de jury en Matthieu moet naar huis.

Afvallen net voor de finale, dat doet toch best even pijn. Hij baalt er nog dagelijks van, maar heeft hij geen moment spijt van zijn deelname. “Ik zou het zo weer doen.” Hij is na Project Rembrandt dan ook meteen weer aan de slag gegaan met alle opgedane kennis. Zo heeft hij een project weer opgepakt waar hij voor het programma al mee bezig was: het schilderen van architectonische, vervreemdende elementen in interieurs of landschappen. “Het lijkt me geweldig om mijn werk ooit te exposeren.”

De werken van Matthieu: