Project Rembrandt

Marco

Marco woont samen met kat Sjaak in Enschede. Hij is een bezige bij en heeft een lekker druk leven. Hij is cardioloog in opleiding en in zijn vrije tijd sport hij veel; crossfit of wielrennen met collega’s. Momenteel is hij een jaar lang onderzoek aan het doen voor zijn studie en dus heeft hij nu meer tijd voor zijn grote hobby: schilderen. Marco begon met schilderen tijdens zijn studententijd in Groningen. Het gaf hem de nodige ontspanning na een hele dag studeren in de Universiteitsbibliotheek en het was gewoon heel gezellig om nieuwe mensen te leren kennen. Marco schildert het liefst naar levend model. Hij wil graag leren schilderen met olieverf en de ervaring van meedoen aan Project Rembrandt lijkt hem fantastisch. Maar over een ding is Marco heel duidelijk: hij is competitief en gekomen om te winnen!

Marco verlaat Project Rembrandt als vierde aan het einde van de vijfde aflevering.
Voor de positieve Marco is Project Rembrandt één groot schilderavontuur. Vanaf het begin geeft hij alles wat hij heeft. Hij slurpt alle nieuwe informatie in zich op. Zo leert hij nieuwe technieken en maakt kennis met olieverf. Ook coach Iris weet hem het een en ander bij te brengen. “Ze was heel behulpzaam. Haar lessen waren soms echt mind-blowing! Ik leerde écht bij.”

Alle lessen past hij toe in de technische en vrije opdrachten. Die opdrachten zijn pittig en de tijdsdruk maakt het niet makkelijker, maar ook hiervan geniet hij enorm. Vooral de opdracht in de skatebaan is hem bijgebleven, ondanks dat hij het thema compositie lastig vond. “Ik was verrast dat het me lukte. De jury was helaas niet heel erg te spreken over het resultaat, maar ik was zelf wel erg tevreden.” Uiteindelijk moet Marco aan het einde van aflevering vijf, na het schilderen van het bruidspaar, de competitie verlaten. “Jammer, want ik had er heel veel plezier in.”

Als Marco terugkijkt op zijn deelname aan Project Rembrandt, heeft hij vooral veel geleerd. Nieuwe schildertechnieken natuurlijk, maar hij heeft ook zichzelf beter leren kennen. Hij had bijvoorbeeld van te voren geen idee hoe hij in het programma zou reageren op de extreme tijdsdruk tijdens de opdrachten. Die stress is volgens hem totaal niet te vergelijken met de druk in zijn werk als cardioloog. “Ik was echt benieuwd hoe ik daar mee om zou gaan, want iedereen reageert anders op zo’n moment. Het verbaasde me dat ik zelf zo positief bleef. Ook onder druk bleef ik gewoon een blij ei, mijn vrolijke ik.”

Na het programma is Marco niet van plan ook maar een minuut stil te zitten. Hij barst van de plannen, die hij wil uitwerken in zijn eigen atelier. Zo heeft hij een aantal foto’s van artsen en verpleegkundigen uit de vorige eeuw in handen gekregen. Deze foto’s wil hij gebruiken voor een reeks schilderijen. “Als ik groot mag dromen, hoop ik dit werk te kunnen exposeren in een galerie of ziekenhuis.”


De werken van Marco: