> Project Rembrandt

Louella

Louella (19) is een kunstenaar in hart en nieren. Al van jongs af aan wist ze dat ze een kunstopleiding wilde volgen. Nadat ze versneld haar diploma van het Gymnasium op zak had, meldde ze zich aan bij de vakopleiding schilderkunst aan de Klassieke Academie in Groningen. Uiteindelijk moet dit leiden tot een carrière als wetenschappelijk illustrator, want haar interesse gaat uit naar insecten en wetenschap. Insectengidsen en biologieposters maken, dat is wat ze wil. En daarvoor heeft ze techniek nodig, techniek die de oude meesters van de 17de eeuw volledig beheersten.

Helaas moet Louella als eerste naar huis. Hoe kijkt zij terug op haar tijd bij Project Rembrandt?

Louella heeft even getwijfeld over haar aanmelding. Ze tekent naar eigen zeggen “vrijwel constant”. Maar pas sinds een jaar schildert ze frequent, voor die tijd liet ze werken vaak al snel liggen. “Ik vond eigenlijk dat ik te weinig schilders ervaring had. Ik heb de advertentie eerst doorgestuurd naar een klasgenote wiens kansen ik hoger inschatte.”

Maar die twijfel was nergens voor nodig. Op de selectiedag waarop 40 kandidaten de competitie moeten verlaten steekt Louella met kop en schouders boven de anderen uit. De opdrachten verlopen vlekkeloos en zowel Iris als Jaap willen Louella in hun team. “Vooral mijn moeder is trots, zij is mijn grootste supporter.”

Samen met Fleur, Guusje en Rixt sluit Louella tijdens de selectiedag al een verbond om samen zo ver mogelijk te komen. “De hoop staat nu op Fleur. Zij is zo vaardig dat ik oprecht geloof dat ze het heel ver schopt. Zelfs tot de finale!”

Tijdens de eerste technische opdracht met de andere 10 leerlingen komen de zenuwen plots op haar af: “Nu ik met deze geweldige mensen over was kon ik me niet verschuilen achter het tekenen. Zo veel ervaring heb ik simpelweg niet.”

Hoewel de vrije opdracht met de pastei Louella de das omdoet, vindt ze dit absoluut de leukste opdracht van haar tijd bij Project Rembrandt. “De modellen zaten geweldig stil en het was zo mooi om naar te kijken als stilleven op zich. Ik had dat in een minder stressvolle situatie graag langer willen bestuderen.”

Louella blijft Project Rembrandt op de voet volgen. “Ik ben om de andere kandidaten gaan geven, ook in die korte tijd en ik wens ze allemaal die winst toe. Ze zijn erg getalenteerd en verdienen het om door te gaan. Ik wil graag zien hoe het verder loopt. De opdrachten die ik mis ga ik thuis reconstrueren voor mezelf.”

Waar we Louella in de toekomst zien? “ Ik blijf de opleiding schilderkunst doen en na lang ploeteren houd ik er niet abrupt mee op, maar wel in een andere stijl dan Project Rembrandt. Ik bestudeer de oude meesters wel, maar persoonlijk vind ik de stijl van de nieuwe meesters veel aantrekkelijker dan die van de oude meesters. Die kant wil ik op.”