> Project Rembrandt

Liselotte

Liselotte (47) uit Nieuwkoop is een echte levensgenieter. Naast haar werk als grafisch vormgever en copywriter bij een communicatiebureau voor goede doelen, gaat ze graag naar festivals, verkleedfeesten en doet ze aan moderne dans. Schilderen betekent voor Liselotte rust. Ze kan al haar emoties er in kwijt en verliest de tijd dan helemaal uit het oog. Zo komt ze bij van haar drukke leven waarbij ook een man en twee kinderen horen. Liselotte schildert met name portretten waarvan ze er ook al een paar verkocht heeft. Ze ambieert een leven als fulltime kunstenaar en hoopt deze droom waar te maken na Project Rembrandt.

Liselotte behaalt de finale van Project Rembrandt. Hoe kijkt zij terug op haar tijd in het programma?

Liselotte is tijdens haar jeugd heel creatief. Ze tekent veel en kiest tekenen als haar eindexamenvak. Als ze haar studiekeuze moet maken lijkt de Kunstacademie voor de hand te liggen. Maar de open dag overweldigt haar. “Ik kwam daar en dacht, wat kan ik nou nog toevoegen aan al deze grootsheid. Ik was nog zo’n jong meisje”.

Liselotte kiest wel voor een creatief beroep: ze wordt vormgever en artdirector. Na een lange periode van drukte op werk en het drukke gezinsleven begint het kunstzinnige toch weer te kriebelen. “Ik miste het om met materiaal bezig te zijn. Dus ik ben een cursus schilderen gaan doen.” Nu haar kinderen wat ouder worden, heeft ze meer tijd voor deze hobby en wordt ze steeds enthousiaster.

Bij het eerste seizoen van Project Rembrandt zit ze aan de buis gekluisterd en denkt ze: dat wil ik ook wel. “Het sprak mij enorm aan dat de kandidaten zo enorm gegroeid waren tussen de eerste aflevering en de finale. Je zag ze vooruitschieten. Ik wilde net zo veel leren.”

Liselotte geeft zich op en als coach Tyas op de selectiedag haar uitkiest voor zijn team kan ze dan ook haar geluk niet op. “Ik had meteen een fijne band met Tyas, hij straalt rust uit. En ik dacht, bij hem kan ik meer leren.”

En leren, dat doet Liselotte vanaf de eerste aflevering. “Ik kreeg best wat kritiek van de jury, maar daar heb ik goed naar geluisterd. Ik dacht niet: help ze vinden me niet goed. Maar: wat kan ik leren?” Na veel geploeter merkt Liselotte bij de opdracht op de zolder over Licht en Donker in aflevering 5 plots dat ze beter wordt. “Het was zo’n moeilijke opdracht, maar ik dacht, deze is van mij! Het was zo leuk om te zien dat het toen ook echt lukte, en dat de jury ook zag dat ik vooruitgang maakte. Dat Lita de emotie in het portret herkende, vond ik zo’n compliment.”

Ook met de schilderijen die volgen, gooit Liselotte hoge ogen bij de jury. Ze presteert steeds beter en ze bereikt de finale van het programma. Als ze dan eindelijk aan haar meesterwerk mag beginnen overweldigt dit haar. Ze heeft zoveel geleerd, hoe past ze dat nou allemaal toe in haar meesterwerk? “Het onderwerp had ik snel bedacht, maar waar begin je met het toepassen van al die lessen? Het kleurgebruik, de compositie licht, donker… Het was de eerste keer dat ik op deze manier aan een schilderij begon.”

Als het Liselotte dan eindelijk lukt om te gaan schilderen merkt ze dat deze manier van werken haar eigenlijk wel bevalt en dat ze niet meer anders zou willen. “Dit werk vormt voor mij echt het begin van een nieuwe periode, mijn nieuwe weg als kunstenaar.”

Voor Liselotte stopt het schilderavontuur dan ook niet na Project Rembrandt. “Ik heb echt geleerd wat mijn eigen kracht is, en daar wil ik zo veel mogelijk uithalen. Ik wil geen nieuwe Rembrandt worden, maar mijn eigen nieuwe Liselotte worden. En nog heel veel oefenen!”

Een praktische tip voor beginnende amateurkunstschilders heeft Liselotte ook. “Koop een mooi boekje en maak daar iedere dag een tekening in, hoe simpel ook. Zo oefen je iedere dag eventjes, maar het daagt je ook uit om andere onderwerpen aan te snijden. Het is heel laagdrempelig. En als het niet lukt, dan is er morgen weer een nieuwe tekening.”

De werken van Liselotte: