> Project Rembrandt

Dick

De gepensioneerde veteraan Dick (60) tekent al zijn hele leven. Tijdens zijn jaren als beroepsmilitair schetste hij ieder vrij moment mensen en maakte hij cartoons. Met die cartoons verfraaide hij regelmatig het personeelsmagazine van Defensie. Pas na zijn pensionering, zeven jaar geleden, is hij fanatiek gaan schilderen. Terwijl hij vroeger al wist wat hij het liefst wilde in z’n leven: kunstschilder worden. Ondanks die wens heeft hij nog nooit één schilderles gehad en dus schildert deze autodidact alles ‘op gevoel’. De vraag is of Dick als technisch onervaren schilder zijn gevoel om kan zetten in werk in de stijl van Rembrandt.

Helaas verlaat Dick als vierde de competitie van Project Rembrandt.

Als beroepsmilitair zat Dick van zijn 17e tot 53e vaak maanden op een marineschip onderweg naar alle uithoeken van de wereld. “Aan boord heb je geen ruimte en tijd om te schilderen, maar ik tekende altijd heel veel. Het is een fijn tijdverdrijf.” En dat niet alleen: Dicks tekeningen verschenen geregeld in nieuwsbrieven en het personeelsmagazine van Defensie.

Zo hield hij het zijn hele leven bij tekenen tot in 2000 zijn relatie stukloopt. “Ik verveelde me in die periode rot. Toen ben ik gaan schilderen.” Achttien jaar later valt Dicks oog op een oproepje op Facebook voor Project Rembrandt. “Ik verwachtte er niet veel van, maar gaf mezelf toch op. Dat ik met de laatste vijftig naar de Westerkerk mocht komen voor de selectiedag voelde al als winnen.”

Maar het stopt niet bij de beste vijftig. Tijdens de selectiedag gaat Dick helemaal op in de opdrachten en hij wordt gekozen als één van de tien leerlingen. “Dat gevoel was overweldigend. Wie krijgt er nou de kans om als leerling van Rembrandt te worden opgeleid?!” Als een van de weinigen heeft Dick op dat moment nog nooit een schilderles gehad, maar dat verandert als hij wordt opgenomen in het team van docent Jaap. “Het gebruik van clair-obscur, het schilderen met olieverf, het beter kijken: alles heb ik van Jaap geleerd. Daar ben ik hem heel dankbaar voor.”

“Ik heb Project Rembrandt nooit als een wedstrijd gezien.” Gedurende de opdrachten deed Dick naar eigen zeggen juist heerlijk zijn ding. Van het tekenen op de pont over het IJ tot het Joodse Bruidje naschilderen met krijt: hij vond het allemaal even prachtig. Tot hij voor de jury stond en de spanning weer toesloeg. “Op dat moment dacht ik pas weer aan de wedstrijd.”

Toch valt het doek voor Dick in de vijfde aflevering na het schilderen van een portret van zijn vriendin. “Dat portret was niet zo mooi als ik had gewild. Ik heb het thuis nog eens beter over gedaan.” De komende tijd gaat Dick zich storten op het schilderen van vrij werk. De lessen van Jaap en zijn ervaringen uit Project Rembrandt neemt hij hier zeker in mee. “Die stijl van Rembrandt begin ik steeds beter begrijpen.”