> Project Rembrandt

Isabel

De 31-jarige Isabel woont samen met haar vriend in Nijmegen, waar ze mede-eigenaar was van een sportschool. Maar de stress van deze baan bezorgde haar twee jaar geleden een burn-out. Haar therapeut adviseerde haar om te gaan schilderen en dat bleek een schot in de roos. Ze vindt veel rust in deze nieuwe hobby en ook professioneel gaat het roer om. Isabel is nu Youtuber. Voor haar ASMR kanaal maakt ze ontspanningsvideo’s voor mensen die niet goed kunnen slapen of af willen schakelen van het drukke leven. Haar grote droom is om haar hobby en werk te combineren: leven als ASMR-coach én professioneel schilder.

Helaas nemen we in aflevering 2 afscheid van Isabel. Hoe heeft ze haar tijd in het programma ervaren?

Het eerste seizoen van Project Rembrandt maakt in 2019 grote indruk op Isabel, die dan pas net is begonnen met schilderen. Ze maakt dan al een tijdje naam als ASMR-Youtuber met ontspanningsvideo’s voor mensen met stress- en slaapproblemen. Een camera is ze dus wel gewend, maar meedoen aan Project Rembrandt? Dat is best een stap. “Ik heb me op de valreep nog aangemeld.”

En met succes, want Isabel ontvangt een uitnodiging voor de selectiedag in het Rijksmuseum. Nerveus, net als iedereen, gaat ze de strijd aan met de andere kandidaten en schildert een zelfportret met hoed, een compositietekening en een portret van Gerard Joling. “Dat was best heftig. Je voelt in het Rijksmuseum de druk van al die grote meesters om je heen. Dat is wel heel anders dan thuis in stilte schilderen.”

Ondanks de spanning schopt Isabel het tot het team van Tyas. Ze begint vol goede moed aan het avontuur, maar merkt al snel dat ze zich niet goed voelt.

“Ik heb tien jaar als manager van een sportschool gewerkt en kreeg toen een burnout. Tijdens de opnames van de tweede aflevering merkte ik dat er iets in mij werd getriggerd. Ik herkende het stressvolle gevoel.” Isabel worstelt met haar zelfvertrouwen en kan zich maar moeilijk focussen op het schilderen. “Ik was heel erg bezig met alles om me heen. De camera’s, de jury, de docenten, maar niet meer met mezelf.”

Dat gevoel breekt haar uiteindelijk op tijdens de vrije opdracht met de figuranten in het gras. “Ik heb nog nooit zo’n lelijk schilderij gemaakt. Ik was de connectie tussen mijn hoofd en creativiteit volledig kwijt.” Ook de jury kan haar schilderij niet waarderen en zo wordt Isabel de eerste afvaller van Project Rembrandt seizoen 2. Een flinke tegenslag, die Isabel alleen maar meer doet twijfelen aan haar talent. “Het heeft best even geduurd voordat ik weer opkrabbelde. Het plezier was even weg, maar inmiddels heb ik de kwast weer opgepakt.”

Naast haar ASMR-video’s, schildert Isabel nu ook live online voor haar kijkers. “Als een soort Bob Ross, maar dan minder kitsch!” Deze manier van schilderen, zonder jury of beoordeling, bevalt haar goed. “Project Rembrandt was voor mij een harde, pijnlijke, maar ook waardevolle les. Ik hoef ‘de nieuwe Rembrandt’ niet te zijn om me een rijk mens te voelen. Als ik maar plezier heb in wat ik maak.”

De werken van Isabel: